Aan de slag met:

 

 

Hout

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inleiding.

 

Aan de slag met hout

 

Op deze pagina vind je een aantal ideeŽn die je zou kunnen uitvoeren wanneer je aan de slag gaat met hout. Veel van deze ideeŽn zijn een soort voorbeeld. Door een korte tekst en een foto leer je de basis van figuur zagen, wat je kunt maken door in hout te boren en verschillende manieren van het aan elkaar bevestigen van hout.

Inhoud van deze pagina:

1.   Inleiding

2.   Foto van twee figuurzaagwerkjes.

3.   Figuurzagen.

4.   Foto van een scharnier constructie.

5.   Een scharnier plaatsen

6.   Foto van een werkstuk met boorgaten.

7.   Een gaatje boren.

8.   Foto van een puzzel.

9.   Een puzzel maken.

10.        Foto van een Pen-gatverbinding.

11.        Een pen-gat verbinding maken.

12.        Foto van een klemverbinding.

13.        Een klemverbinding maken.

14.        Foto van een lijmverbinding.

15.        een lijmverbinding maken.

 

    

Figuur zagen

 

Met een figuurzaag kun je heel makkelijk een figuur uit hout zagen. De houtsoort die je hier het beste voor kan gebruiken is Triplex hout.

 

Voor dat je gaat zagen, ga je bedenken wat je wilt zagen. Dit ga je dan op het hout tekenen.  Wanneer het tekenen niet zo goed lukt kun je ook een leuk plaatje zoeken en het dan met een Carbon papiertje op het hout tekenen.

 

Nu kun je echt gaan zagen. Met je ene hand zaag je, met de andere hand stuur je het plankje. Zo kun je steeds het plankje in de goede richting draaien.

 

Langzaam zaag je langs je getekende lijntjes totdat je het figuur helemaal hebt uitgezaagd. Nu kun je de randen nog even schuren zodat het figuur helemaal glad aanvoelt.

 

Je figuur is nu klaar om geschilderd te worden!

 

 

 

Een scharnier plaatsen

Soms is het handig om een scharnier te plaatsen. Om bijvoorbeeld een deurtje te maken of bijvoorbeeld om een klepje te laten sluiten van een bakje.

 

Om een scharnier in het hout te bevestigen heb je natuurlijk een scharnier nodig, een aantal kleine spijkertjes en een hamer.

 

Bekijk eerst eens rustig hoe je de scharnier wil plaatsen. Probeer het eerst een keer uit voor dat je de scharnier meteen vast spijkerd.

 

Hierna kun je de spijkertjes door het gaatje van de scharnier in het hout duwen. Hou de spijker een beetje vast terwijl je zachtjes met je hamer de spijker er verder in tikt.

Zo tik je alle spijkers erin.

 

Wanneer een spijker aan de achterkant van het hout uitsteekt kun je deze afknippen met een tang.

 

Wanneer je van plan bent om je werkstuk te gaan verven, kun je dit beter doen voor het bevestigen van de scharnieren. Dan kun je overal veel makkelijker bij!

 

Een gaatje boren.

 

Wanneer je een gaatje wil maken in het hout kun je daarvoor een boor gebruiken. Er bestaan natuurlijk electrische boren. Maar een handboor werkt ook erg goed!

 

Bedenk eerst waar je een gaatje wil boren en hoe diep je dat gaatje wil maken. Zet dan met potlood een klein stipje op het hout.

 

Je kunt nu gaan boren. Zorg dat de boor er recht in gaat. Zorg er ook voor dat je niet in de tafel boort maar er even iets onder legt.

 

Je kunt met geboorde gaatjes bijvoorbeeld een afbeelding maken in het hout!

 

 

Een puzzel maken.

Wanneer je een triplex plankje hebt kun je hiervan heel makkelijk een puzzel maken. Wanneer je een puzzel wilt met een afbeelding begin je met het beschilderen van je plankje.

 

Wil je een puzzel die geen kleuren heeft? Dan kun je meteen beginnen met de indeling van je puzzel. Teken met potlood de vormen van je puzzelstukjes op het hout.

 

Nu kun je met de figuurzaag de lijntjes volgen. Langzaam zullen de puzzelstukje onstaan.

 

Wanneer je alle stukje los hebt gezaagd kun je de randjes even schuren.

 

En dan hoef je nog maar een ding te doen: Puzzelen!

 

 

Een pen- gatverbinding maken.

Je kunt met een pen gat verbinding maken van hout. Hierdoor kun je twee stukken hout aan elkaar bevestigen. Je schuift namelijk de pen van het een stukje, in het gat van het andere stukje. Erg makkelijk wanneer je bijvoorbeeld wielen aan een as wil bevestigen.

 

Wanneer je een pen gat verbinding wil maken, ga je eerst bekijken hoe je de verbinding het beste kunt maken. Hoe groot wordt de pen? Want zo groot moet het gat dan ook worden. Wanneer het gat te groot is, klemt de pen er niet in. Is het gat te klein? Dan krijg je de pen er niet in.

 

Wanneer je dit hebt gemeten kun je gaan boren. Wanneer je een gat geboort hebt, maak je de pen. Dit kan al een bestaand houten pennetje zijn, maar misschien zaag je wel een klein stukje hout af en schuur je dit tot pen.

 

Schuif de pen in het gat? Wanneer deze klemt heb je een goede verbinding!

 

 

Een klemverbinding maken.

Je kunt twee stukken hout met elkaar verbinden door het ene stuk hout in het ander stuk hout te klemmen.

 

Natuurlijk heb je wel een ruimte nodig in een van de twee stukken hout waar je iets in kan klemmen. Wanneer je iets klemt meot het natuurlijk een beetje strak zitten. Je moet dus eerst goed gaan meten hoe groot je stuk hout is wat je wil gaan klemmen.

 

Hierna kun je met een zaag een inham zagen in het andere stuk hout. De inham is niet te groot en niet te klein.

 

Probeer uit of de twee stukken hout goed klemmen. Is het te strak? Schuur dan de inham wat groter. Is het te groot? Begin dan over nieuw.

Je kunt dus beter wat kleiner zagen, dan wat groter!

 

 

Een lijmverbinding maken.

 

Je kunt hout ook aan elkaar bevestigen doormiddel van lijm.

Hiervoor kun je het beste echte houtlijm gebruiken.

 

Bekijk voordat je ergens lijm op smeert welke delen je aan elkaar gaat lijmen. Dan pas doe je op de twee stukje die elkaar gaan raken een beetje lijm. Niet teveel, want dan zit je hele werkstuk onder de lijm.

 

Duw de twee delen tegen elkaar en hou dat even vast. Na een tijdje zal je merken dat het aan elkaar vast zit.

 

Terug