Dit verhaal is geschikt voor een groep 3/4/5/6. Er komen af en toe moeilijke woorden in voor maar deze zijn makkelijk uit te leggen tijdens het vertellen van het verhaal. Hieraan vast kun je een kringgesprek voeren over respect. Ook kun je er een tekenopdracht of drama spel aan vast koppelen.

De koning is zijn hemd

Er was eens koning die woonde in een land ver hier vandaan. De koning was erg rijk en had een beetje kapsones. Hij vond zichzelf heel belangrijk en wilde dat iedereen voor hem boog. Dan dacht de koning: ` Wat ben ik toch belangrijk'. Alleen het paleis van de koning zag er prachtig uit. Maar de rest van het land zag er erg armoedig uit. De mensen in het land hadden weinig te eten en hun huizen waren eigenlijk meer krotten. Wanneer de koning zijn dagelijkse wandeling maakte door het land dan moest iedereen voor hem buigen.

Op een dag liep hij weer door het land en iedereen boog weer voor hem behalve boer Gerritse, deze arme boer had een stijve rug en kon niet buigen. De koning stopte de stoet en liet de boer door zijn hofmannen gevangen nemen. Die dag moest de arme boer zich melden in het paleis. De koning was woedend en gaf de boer zijn laatste waarschuwing. Wanneer de boer nog een keer de koning oneerbiedig zou behandelen dan zou hij uit het land verbannen worden.

Een paar dagen later liep de koning langs de koren velden in zijn land. Het koren boog voor hem door de wind en de koning voelde zich machtig. Maar opeens werd het gevoel van machtigheid overspoeld door een paar steken in zijn onderbuik......

Ojee!!! De koning moest nodig naar de WC! Hij moest een grote boodschap doen!!!. De koning dacht na, zou hij het nog redden tot het paleis? Maar nee, hij voelde het gevoel in zijn onderbuik sterker worden en snel liep hij het koren in. Midden in het koren veld legde de koning zijn mantel en kroon neer en liet hij zijn koninklijke onderbroek zakken. Daar stond hij dan, geknield in zijn hemd. Heey!!! Wat doe jij daar smeerlap!!! De koning schrok zich te pletter en viel in zijn behoefte. Zijn hemd en onderbroek zaten onder de viezigheid. Het was boer Gerritse die de koning zo had laten schrikken. De koning schaamde zich dood. De boer herkende de koning niet zonder mantel en kroon en begon te tieren tegen de koning. De koning rende zo snel als hij kon naar het paleis. De boer liep als een wilde achter de koning aan, wacht jij smeerlap!!!! Bij het paleis aangekomen herkende de hofmannen de koning en zij gaven acht. De boer schrok nu vreselijk... hij had de koning uitgescholden! En hij had nog wel zijn laatste waarschuwing gehad. Hij begon meteen zijn excuses aan te bieden maar de koning wilde daar niets van horen. De koning schaamde zich zo diep dat hij door het land gerend was in alleen een hemd en een onderbroek. Hij bood boer Gerritse zijn excuses aan voor het bevuilen van zijn korenveld en aan het volk bracht hij de mededeling dat voortaan niemand meer voor hem hoefde te bukken, want ook de koning was maar een gewone man.

terug